Panduan & Nasihat Sebelum Masuk Thoriqat

Para Pengunjung Budiman, bagi mereka yang berminat untuk masuk thoriqah, perlu sedikit sebanyak tahu beza antara kaca dan permata, dari jauh nampak serupa, tapi hakikatnya jauh berbeza, yang kaca banyak di sentuh makhluk dan tersebar sana sini dengan banyaknya, sedangkan yang permata adalah kurniaan Ilahi ( lanahdiyanalahum subulana ) dari ilham yang terkawal, bernilai lagi berguna, sebagai rahmat dari Maha Pencipta, mukjizat dari doa Baginda s.a.w.....'Sentiasa terdapat segelintir dari umatku berdiri tegak dalam kebenaran sehingga hari qiyamah'.


Berkata Tuan Guru Sheikh Ahmad Khatib Sambas r.a dalam kitabnya Fathul Arifin .


طريقتنا على عدد حرف " نقط جم " فمن لم يأتنا في زماننا لا بد يندم

'Thoriqah kami terdiri dari huruf N,Q,T,J,M, barangsiapa tidak mendatangi kami ( untuk ambil zikir ) pada zaman kami pasti menyesal".

N= Naqsyabandiyah, Q= Qodiriyah, T= Thoriqatul Anfaas, J= Juniediyah, M= Muafaqah

Kata-kata ini tidak lain adalah gambaran sebuah keyakinan yang sangat gitu yang beliau perolehi dari perjalanan rohani ini.

Ya , Segeralah cari para wakil Tuan Sheikh yang terdekat dengan kediamanmu, selagi mereka belum di ambil balik oleh Allah SWT.

Ingat pesanan Nabi s.a.w...aku tinggalkan selepasku bagimu 2 perkara selama kamu berpegang dengannya kamu tidak akan sesat selama-lamanya : Alquran dan Itrah ( Para Mursyid Mewarisi Amanah Dari Nabi s.a.w ).-sohih Muslim.

Adalah termasuk sebahagian dari ciri kesesatan dalam hal rohani jika seseorang itu tidak berjaya menemukan wali Mursyid ( yang betul ) dalam hidupnya sebagaimana firman Allah dalam surah Al-Kahfi : Barangsiapa yang di sesatkan ( kerohaniannya ) maka tida akan dia ketemu Wali Mursyid ( atau pembantunya -Naasir atau jalannya- Sabiil ).

Sila rujuk Senarai Para Wakil Talqin Zikir dari thoriqah kami di Nusantara Melayu ( Sumatera, Jawa, Bali, Pulau Bawean, Singapura, Malaysia Timur dan Barat ). Awas jangan sampai terambil dari Mursyid Palsu yang menawarkan Thoriqah palsu dimana sebenarnya kamu belum dikira berthoriqah walaupun bertahun di dalamnya.

Wednesday, August 10, 2011

Karomah Abah Anom 10


SANG GURU DALAM ILMU KEBATHINAN REBAH

Seorang kiyai dan juga Mahaguru Ilmu Kebathinan buat pertama kali ke Suryalaya pada tahun 90han dengan niat mencuba kebolehan Abah Anom , rebah apabila sudah berada di hadapan Abah. Setelah beliau bangun buat kali kedua dan membuat percubaan serangan kali keduanya , juga rebah dan begitulah kali ke tiganya.

Begitulah ceritanya Kiyai Zezen apabila ditanya ketika tujuan ke Suryalaya kali pertamanya. Kini beliau sudah insaf dan bertaubat dari mengamalkan ilmu yang pada awalnya di sangka baik, kerana di ambil dari para kiyai-kiyai di Banten. Beliau terus minta dari Pengersa Abah untuk diberikan baiáh Thoriqah dan Zikirnya. Tidak berapa kemudian Kiyai Zezen ini di angkat jadi wakil talqin Abah, sekarang ini dipilih jadi Ketua Para Mubaligh Pondok Pesantren Suryalaya, di mana di bawahnya terkumpul 800 lebih para kiyai bergerak dengan dakwah atas pemerhatiannya. Beliau ada terjemahkan kitab Sheikh Abdul Qadir Jailani berjudul 'Sirul Asror' ke bahasa Indonesia / Melayu.

No comments: